“לא טוב היות האדם לבדו, אעשה לו עזר כנגדו”. {בראשית ח’ י”ח }
לפסוק זה ישנן משמעויות רבות ונכתבו לו פירושים רבים, חלקם טוענים כי כאשר הקב”ה ראה כי האדם בודד לבדו והוא אינו מאושר, החליט לברוא לו אישה בעזרתה יוכל לשמוח, אחרים טוענים כי האישה נבראה על מנת לסייע לאדם להתמודד עם סיטואציות שונות בחייו, ויש האומרים כי המטרה הייתה לברוא יצור עליו יוכל להישען האדם, שיהיה שווה לו. מכל מקום, כלל הפירושים (כמו הפשט של הפסוק) רואים בתוספת של האישה דבר חיובי שמסייע לפרט לשמוח, להתמודד עם מצבים, להיתמך, להתייעץ ולשתף. עד כאן, הכל מתקבל על הדעת ומובן לכל שלא טוב לאדם לבד, ברם, מה קורה כשמתעוררות בעיות בזוגיות? האם צריך להישאר יחד בכל מחיר? ואיך, אם בכלל אפשר להתגבר על הבעיות?
איזה בעיות בזוגיות מצריכות התערבות גורם מקצועי?
ראשית, נגדיר מה נחשב לבעיות בזוגיות ומתי מתעורר הצורך להיעזר בסיועם של גורמים מקצועיים כדי להתגבר על הבעיות בזוגיות. ובכן, ויכוחים נורמטיביים כמו מחלוקות על איזה ערוץ לראות, היכן לאכול בארוחת החג הקרובה או האם לקנות את המכשיר החדש שיצא, מכונים לעיתים ‘בעיות’ כי בני הזוג לא אוהבים להתמודד איתם ומשתדלים להימנע מהם, אך הם לא תמיד יצריכו התערבות מקצועית. ברוב המקרים ניתן יהיה לפתור אותם לגמרי לבד, ורק כאשר הזוג יקלע לקשיים בפתרונם, כדאי יהיה לפנות לגורמים מקצועיים. לעומת זאת, ישנם מצבים בחיי הזוגיות, בהם ידוע לכל כי נדרשת התערבות מקצועית לפתרון הבעיות הזוגיות. דוגמא לכך תהיה כאשר אחד מבני הזוג בגד באחר, כשבני הזוג ירגישו כי האהבה בניהם דועכת, כאשר אחד מבני הזוג יחווה משבר אישי (מוות אדם קרוב, פיטורים מהעבודה, כישלונות במבחנים וכו’) או כשהשניים לא יצליחו לנהל שיחות מבלי להיקלע לוויכוחים ומריבות.
כיצד ניתן להתגבר על הבעיות בזוגיות?
כאמור, על חלק מהבעיות שנוצרות בחיי הזוגיות ניתן להתגבר באופן עצמאי, באמצעות שיח משותף על הגורמים שמובילים להיווצרות הבעיות הזוגיות, על ידי ויתורים שיבצע כל אחד מבני הזוג ולפעמים אף בדרך הטבעית ביותר – הזמן ישכיח את חילוקי הדעות ויעשה את שלו. מנגד, על אותן בעיות זוגיות שמצריכות התערבות מקצועית, אפשר להתגבר בהצלחה באמצעות פנייה אל גורמים טיפוליים שונים המתמחים בנושאי הזוגיות, כמו למשל: מטפלים זוגיים, מאמנים זוגיים, יועצים זוגיים או מגשרים זוגיים.