מזל טוב! התבשרתם כי אתם עומדים בפני אחד התהליכים המופלאים ביותר בעולם – הריון. רגשות שמחה, תקווה וציפייה מציפים אתכם ואתם מתחילים בהיערכות לקראת בואו של התינוק הקטן שישנה את עולמכם.. בין כל ההתרגשות וההכנות, חשוב שתדעו כי יש להתכונן נפשית גם לשינויים העתידיים שצפויים להגיע בעקבות תהליכי ההריון והלידה השונים שצפויים לבוא.
שינויים שחלים על האישה במהלך תקופת הריון ולידה
כפי שכבר ציינו, התגובות הראשוניות לבשורה המשמחת יהיו בעיקר תחושות חיוביות של שמחה והתרגשות. יחד עם זאת, ככל שיחלוף הזמן, יתגנבו להן תחושות פחות חיוביות כמו חששות טבעיים של האם לשלום העובר, דאגות לעתידו וכיוצא בזה. הואיל ולא תמיד האישה תרגיש בנוח לשתף את בן זוגה עם כל מחשבה ותהייה שחולפת במוחה, בין אם בעקבות תגובותיו שלו לדבריה, ובין אם בעקבות החשש להכביד עליו ולהדאיג גם אותו, ייווצר מצב שבו האישה תהיה מרוחקת מבן זוגה, לעיתים אף מנוכרת לו על עצם היותו לא מעורב או לא חווה את אותם הדאגות שלה ולא חש את אותן התחושות שלה.
יתרה מזאת, ישנם כמובן השינויים הפיזיים וההורמונאליים שחלים על האישה בלבד מתוקף היותה זו שנושאת את העובר ברחמה, ועל כן, בן הזוג, לא תמיד ידע כיצד להתמודד עם תחושותיה של האישה או עם מצבי הרוח המשתנים שלה.
שינויים שחלים על הגבר במהלך תקופת הריון ולידה
למרות שנדמה כאילו האישה היא זו שנושאת בנטל העיקרי של ההריון והלידה, והיא היחידה שחווה שינויים לאורך התהליך, אין זה מדויק. גם הגבר שותף בתהליך בין אם בתור צלע תומכת ומעודדת לאישה ההרה, ובין אם שגם הוא חווה שינויים רגשיים בעקבות שלבי ההריון השונים. גם הגבר, שכביכול אינו נושא את העובר בגופו, דואג לא פחות לשלומו ולבריאותו, כמו גם לשלומה ולבריאותה של בת זוגתו היקרה.
למעלה מכך, פעמים רבות נוצרים מצבים בהם דווקא הגבר, עובר אי אלו תהליכים רגשיים שונים לאורך ההריון של זוגתו. יש כאלה שמתבצרים בתוך תחושות של דאגות וחששות לשלום העובר או לכלכלתו, אותם גברים, שוקעים לעיתים בבועת דאגות משלהם, לא תמיד מרבים לשתף את זוגתם במתרחש, וכתוצאה מכך הם הופכים למנוכרים לאישה ולסביבה. נוסף על דאגות כלכליות שונות, שתוקפות גברים רבים בעת התבשרותם על הריון בת הזוג שלהם, הרבה פעמים גברים מעידים כי הם חשים פחות מחוזרים ופחות אהובים במשך תקופת ההריון של זוגתם.
רבים מציינים כי האישה שלהם מתרכזת כולה בשלום העובר שבבטנה, ומזניחה אותם. הם טוענים שהם מרגישים פחות חשובים מהעובר (במהלך ההריון) או מהילד (לאחר הלידה) והדבר פוגם בחיי הזוגיות שלהם במידה רבה.
איך מתמודדים בצורה נכונה עם בעיות זוגיות במהלך הריון ולידה?
לאחר שפירטנו מעט על בעיות שונות לאורך ההריון והלידה, על התחושות השונות של כל אחד מהצדדים, ועל משברים שונים שמתרחשים בעקבות תהליכי ההריון והלידה השונים, לא חשבתם שנותיר אתכם בלי פתרון נכון? ובכן, הדרך המומלצת ביותר להתמודדות עם כל מה שפרטנו, היא כמובן לשוחח על הרגשות, על התחושות, על החששות עם בן הזוג. תתפלאו כמה השיח יפתור, הרבה פעמים יתברר לכם שגם הצד השני חש בדיוק את אותן התחושות והדבר יעצים עוד יותר את הזוגיות שלכם. ידוע לנו שזה לא פשוט לשוחח על התחושות הללו ובייחוד ברגעים רגישים ועתידי הורמונים שמקורם בתהליכי הריון ולידה, ועל כן אנחנו מציעים לכל מי שמתקשים להביע את רגשותיהם ותחושותיהם לא להזניח ולחכות “עד יעבור זעם”, עד ישכח הכאב, עד שיירגעו הדברים או חלילה להמתין שהדברים יסתדרו מעצמם, אלא לא להסס ולפנות לקבלת סיוע מקצועי של יועץ זוגי או מטפל זוגי מוסמך.
אל תחששו מסטיגמות, זכרו – מוטב להתמודד עם הדברים בצורה מקצועית מאשר להצטער אחר כך שיכול היה להיות אחרת אם רק הייתם מדברים.
המאמר נכתב באדיבות פורטל Tnok – האתר המוביל לנושאי הריון ולידה, הנקה והתפתחות תינוקות.